Hooggevoeligheid: kracht of last

Hooggevoeligheid is een aangeboren persoonskenmerk waar geen diagnose voor gesteld kan worden. Het is een erfelijke eigenschap die voorkomt bij mannen, vrouwen, kinderen en zelfs bij dieren. Prikkels en indrukken kunnen extra intens worden waargenomen; dit kunnen fysieke, emotionele, mentale en spirituele prikkels zijn. Wanneer je je bewust bent van deze eigenschap, kun je het inzetten als talent. Als je nog niet goed weet hoe je hiermee omgaat, kunnen er problemen ontstaan. Je verliest het contact met jezelf en je kunt last hebben van overprikkeling, stress, vermoeidheid en intense emotionaliteit. Mogelijk krijg je ook vanuit je omgeving te horen dat je te gevoelig, te zweverig of te gecompliceerd bent. Als je dat vaak hoort, ga je er zelf ook in geloven. Het is belangrijk je eigen gevoeligheid te (h)erkennen en te ontdekken wat het voor jou betekent om hooggevoelig te zijn in een wereld die overweldigt. 

Ben jij hooggevoelig? Doe de reality check!

Om erachter te komen of je gevoeliger bent dan gemiddeld, doe je de reality check voor volwassenen. Daarin vind je de meest voorkomende kenmerken van hooggevoeligheid op een rij. Dit geeft je de kans om stil te staan bij je unieke gevoelens, behoeftes en waarnemingen. Ook als je een vermoeden hebt dat je kind hooggevoelig is, wil je weten aan welk gedrag en welke eigenschappen je hooggevoeligheid herkent. Kies dan de reality check voor kinderen. Ieder kind is uniek, elk hooggevoelig kind is dus ook anders. Het is daarom niet zo dat je hooggevoelig kind al deze kenmerken hoort te vertonen om hooggevoelig te zijn. Wel is het zo dat de meeste van deze kenmerken herkenbaar zijn en bij de meeste hooggevoelige kinderen zullen voorkomen.
Selecteer hieronder de reality check van jouw keuze. Vul ‘Ja’ in als de stelling enigszins opgaat of gedurende een langere periode in het verleden opging. Kies ‘Nee’ als het niet speciaal of helemaal niet opgaat voor jou of je kind.
Dit kan een prima hulpmiddel zijn om zicht te krijgen op hooggevoeligheid. Hou er wel rekening mee dat er veel overlap is met aspecten die ook bij bijvoorbeeld ASS en ADHD voorkomen. De reality check is slechts een indicatie. 

Wil je zeker weten of je hooggevoelig bent en/of leren omgaan met je hooggevoeligheid?
Doe dan de
moodz scan voor een unieke inkijk en praktische handvatten om grip te krijgen op hooggevoeligheid.